Ihmisten ja eläinten hyvinvoinnista ja olkikuivikkeen terveysvaikutuksista,OSA 1. MIKROBIT

MIKROBIT

Mikrobit ovat elinehto kaikelle elämälle., niitä on kaikkalla ympäristössämme ja elimistössämme. Mikrobeihin kuuluvat kaikki bakteerit, levät,alkueläimet homeet,hiivat,sienet ja virukset. Kaikkia näitä on miljoonia eri lajeja, ja ne ovat erittäin muuntautumiskykyisiä ja sitkeitä. Ne mahdollistavat mm. luonnon kiertokulun, hengittämämme hapen sekä  ruoansulatuksen. Vahva ja tasapainoinen mikrobisto suojelee ”pahalta” mikrobistolta, eli taudeilta, myrkyitä ja saasteilta. Tasapainon ylläpitäminen onkin haasteellinen ja jatkuvaa huolenpitoa vaativa juttu, johon mm hyvä, kuiva olkikuivike on yksi ratkaiseva tekijä.

Ihmisen suoliston-,ihon ja hengityselimien mikrofloorassa on n. 1,5 kg mikrobeja, jotka säätelevät  terveyttä.

Hurja määrä näkymättömiä puolustajia – jotka voivat stressaantuessaan muuttua vihollisiksi. Esimerkiksi selkärankareuman aiheuttajaksi voikin paljastua kiukustunut paksunsuolen bakteeri, joka on alkanut voida huonosti esim. ohut- tai paksunsuolen tulehduksen vuoksi, jonka taasen on aiheuttanut huono ravinto, elämäntavat, stressi tai joku muu, joka on järkyttänyt tasapainoa. Toinen hyvä esimerkki on Helicobakteeri, joka on meidän jokaisen mahalaukussa tekemässä hyvää, mutta suuttuessaan tekee ihmisen todella sairaaksi ja vaatii tuhtin antibioottikuurin tai kaksi tai pahimmillaan aiheuttaa jopa syöpää.

Missä kaikessa hyvistä mikrobeista on hyötyä?

Bakteerit:  Bakteerit ovat ennen kaikkea hyödyllisiä. Luonnon elollisen aineksen kiertokulku tarvitsee lahottaja- ja mädättäjäbakteereja. Ihmisen hyötykäytössä bakteerit ovat esimerkiksi elintarviketeollisuudessa (hapanmaitotuotteet, juustot, kestomakkarat, hapanleipä, hapankaali), öljyperäisten jätteiden hajoittamisessa ja lääke- sekä rokotetuotannossa.

Maitohappobakteereita lisätään elintarvikkeisiin tukemaan ruoansulatuselimistön toimintaa. Joka aamu tulisi kaikkien ottaa jotain probioottivalmistetta vaikka kapselina, sekä lusikallinen hunajaa, joka luonnostaan sisältää paljon maitohappoja. Ruotsissa oli tutkittu raakahunajaa, jota oli käytetty menestyksellisesti ravihevosen hankalan haavan hoidossa. Hunajasta oli löytynyt 12 eri maitohappobakteerilajia!  Meidän perheessä on syöty aina paljon hunajaa, ja uskoisin sen olevan yksi tärkeä tekijä, joka on pitänyt lapsemmekin terveinä. Esim. mahataudit ovat aina kiertäneet meidän talomme kaukaa.

Olkikuivikkeemme ominaisuudet, kuivuus, pehmeys ja puhtaus sekä ravinteettomuus ovat oikein huonoja patologisia bakteereita ajatellen, koska eläinten jalat pysyvät terveinä, iho hyvänä ja hengitysilma raikkaana. Lämpö ja turvallinen oljen tuoksu antavat hyvän levon ja unen ja siten parantavat vastustuskykyä. Kuivikkeet mahdollistavat myös lajinmukaisen käyttäytymisen,mikä lisää onnellisuutta ja vahvistaa eläintä. Eläimen onnellisuus ja terveys lisää myös ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Tuotantoeläinten tuottavuus paranee ja lemmikkieläinten ilo on onnea hoitajalle. Esim.sorkka/kavioterveys paranee,utaretulehdukset vähenevät,porsaat pysyvät terveempinä ja siten antibioottihoitojen tarve tuotantoeläimillä vähenee. Antibioottiresistenttien, ihmisillekin vaarallisten superbakteerien määrä pienenee.Samasta syystä myös lemmikkien terveyttä pyritään luonnonmukaisin keinoin ylläpitämään. Suomi saa olla ylpeä hyvästä eläinterveydestään, yhtenä syynä juuri vähentyneet antibioottihoidot. Maatalousväestön jaksamiseen on myös alettu kiinnittää huomiota.

Lemmikkieläimet ovat perheenjäseniä ja asuvat kodissa yleensä sisällä . Kuivikkeidemme ominaisuudet toimivat myös hyvin sisätiloissa lähes kaikilla lemmikkieläimillä. Hyvä hajujen ja kosteuden sitomiskyky parantaa kodin sisäilmaa ja hygieniaa. Terveiden eläinten kanssa touhuaminen ja asuminen lievittää stressiä ja parantaa elämän laatua. Lapsille opettaa vastuullisuutta ja onhan eläin kaveri, jolle voi kertoa salaisuudet. Kylkiäisenä eläimeltä saa hyviä bakteereita ja vastustuskykyä.      

Virukset : Viruksista valmistetaan rokotteita, joiden avulla elimistö muodostaa suojan, vasta-aineet taudinaiheuttajaviruksia vastaan. Valitettavasti ilmaantuu yhä uusia viruksia, jotka ovatkin mikrobiologeja nopeampia. Vain hyvällä hygienialla ja vastustuskyvyllä ynnä järkevällä logistiikalla selviää vaikeilta ihmisiä ja eläimiä uhkaavilta viruksilta. Sikaflunssa ja sikarutto ovat varoittavia esimerkkejä. Sikaflunssaa vastaan tehtailtiin nopeasti – liian nopeasti – rokote, jota jonotettiin jopa räntäsateessa. Osa rokotetuista sairastui rokotteesta huolimatta ja liian moni sai Narkolepsian, vakavan neurologisen taudin, joka tunnustettiin rokotteen haittavaikutukseksi. Vasta-aineet muodostuvat luonnollisestikin, mutta onneksi monta vakavaa sairautta on saatu tehokkaalla rokotuksella tyystin häviämään.

Afrikkalainen Sikarutto on siat nopeasti tappava virustauti. Tautia ei ole havaittu Suomessa, ja yrityksemme pyrkii omalta osaltaan huolehtimaan siitä, että sitä ei tänne tulisikaan. Naturalia olkikuivikkeiden tuotantoprosessi ja logistiikka ovat tarkkaan valvottuja yhteistyössä ETT:n ja Eviran kanssa. KMVET- ja Maaseudun Tulevaisuuden artikkeleissa seurataan tämänkin taudin leviämistä ja olen lukenut, että tautia esiintyvistä maista tulevia sikalatyöntekijöitä ja metsästysturisteja pidetään paljon suurempana uhkana kuin esim. kuiviketta.

Homeet : Penisilliini keksittiin vahingossa, kun huomattiin, että bakteerit eivät kasvaneet homeen lähelläkään, päinvastoin kuolivat. Penisilliini onkin siis alunperin hometta. Myös muita antibiootteja on kehitetty homeista ja bakteereista. Luonnossa homeet hajoittavat eloperäisiä molekyylejä vapauttaen ravintoaineita luontoon uudelleenkäytettäväksi. Homeet leviävät itiöiden avulla, joita on kaikkialla.

Homeallergikkojen määrä kasvaa rajusti koko ajan. Terveitä rakennuksia on todella vaikea löytää. Etenkin 80-luvulla ja sen jälkeen rakennetuissa ja saneeratuissa rakennuksissa on mitä hurjempia kosteusvaurioita.

Itse allergisoiduin homeille seitsemisen vuotta sitten. Toipuminen alkoi aika nopeasti, kun sain hoitoalan yritykselleni puhtaan toimitilan. Oireet palaavat nopeasti pienenkin altistuksen jälkeen. Risto on ollut homeallergikko kymmenvuotiaasta, jolloin kuivitti minkinpesiä homeisilla heinillä. Urho on saanut homeallergian Kaustisen ala- ja yläasteella. Jälkimmäinen opinahjo purettiin runsaan mikrobikasvuston vuoksi terveydelle vaarallisena muutama vuosi sitten. Homeoireista voit lukea Homepakolaiset -yhdistyksen sivulta

Naturalia olkikuivikkeet tuodaan ulkomailta, josta saadaan homeetonta olkea. Vilja korjataan n. kuukautta aikaisemmin kuin meillä laajoilta peltoaukeilta, jossa tuuli ja aurinko kuivattavat oljen ennen paalausta. Yökastetta siellä ei esiinny vielä siihen aikaan. Paalit tarkastetaan ennen prosessointia ja tuote kuumennetaan ja hienojakoisena on myös vapaa hukkakauran siemenistä. Astmaatikot ovat myös sietäneet olkikuivikkeidemme pölyä oletettavasti siksi, että allergeenit eivät tunnista kaukana kotoa kasvanutta.

Naturalia olkikuivikkeet ravitsevat luontoa. Käytetyn kuivikkeen voi nopeasti maatuvana viedä suoraan pellolle, kompostiin, tai vaikkapa kukkapenkkiin. Olki sisältää luonnonmukaista kalia, joka on kasveille arvokas ja välttämätön ravinne.. 

Katteena esim. mansikkamaalla tai avomaankurkulle kuivikkeemme on loistavaa. Pitää maan kosteana ja antaa kastemadoille ym. hyvän suojan. Pitää marjat ja kurkut puhtaina ja kuivina, koska sateen jälkeenkin kuivahtaa pinnasta nopeasti. Olen kokeillut ja todennut todella paljon paremmaksi kuin kuorike tai muovikate. Muovihan ei maadu ikinä, ja keltiäiset viihtyivät tosi hyvin sen alla.

Olen ollut kolmekymmentäviisi vuotta hoitoalalla, niistä viimeiset neljätoista vuotta hoitoalan yrittäjänä. Hoitovalikoimaani kuuluu koululääketieteen-, kansanparannuksen-, kiinalaisen lääketieteen ja ns. täydentäviä hoitoja. Voice Massage-terapia on ykköshoitoni, koska siinä hoidon kohteena on hengitykseen vaikuttava lihaksisto ja tavoitteena elastinen,vapaa hengitys, jonka luonnollinen vapaa ryhti mahdollistaa.

Ihmisten ja eläinten vuorovaikutus ja kaikki luontoon ja terveyteen liittyvä kiehtoo ja kiinnostaa. Nyt viitisen vuotta Naturalian, perheyrityksemme olkikuivikkeiden kehitys-,markkinointi-,ja myyntityössä olleena olen kiitollinen kaikesta uudesta oppimastani ja kaikista ihanista ihmisistä, joihin olen tutustunut. Messut, näyttelyt ja tapahtumat ovat tuoneet paljon uusia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita. Kiitos heille ja tervetuloa kaikki uudet!

Tarkoituksenani on alkaa kirjoittaa blogisarjaa. 2. osa käsittelee hormoneja, 3 osa stressiä, 4 osa lapsia, eläin- ja ihmispienokaisia.

Nautitaan keväästä, auringosta, elämästä! Paljon Hyviä Hetkijä Sinulle!

Ritva

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *